Fastan

0

VAD FÅR DIN UPPMÄRKSAMHET?

Nu går vi in i fastan. Vi bjuds att under denna tid i kyrkoåret sakta in och ge tid till reflektion över det liv vi lever. Så mycket som pockar på uppmärksamheten, så många impulser som skickas i vårt digitaliserade samhälle, så många val som måste göras. Fastan är en tid som vill hjälpa oss att tillsammans och enskilt fundera kring vad som får min uppmärksamhet. Vad för mig närmare Jesus och vad drar mig bort ifrån honom.

Fastans riktning är inte ytterst bara en inåtvänd rörelse, utan när vi följer Jesu vandring på väg mot korset går vi in på kärlekens väg. Vi avstår för att skärpa våra sinnen och göra hjärtat redo att följa mästaren.

Behöver din uppmärksamhet riktas om? Är det något du vill avstå ifrån under dessa veckor fram till påsk? Att avstå är att ge rum för något annat, kanske för bön, lyssnande och nya perspektiv.

Om det låter påfrestande det här med fastan, kan man påminna sig om att det inte ytterst handlar om våra ansträngningar utan vad Jesus gjort för oss när han dog på korset. Fastan blir istället en respons på detta storslagna. Vi får i enkelhet följa hans väg upp till Jerusalem. Jesus avstod allt för kärlekens skull. Fastan kan få bli ett sätt för oss att gå nära honom som solidariserade sig med den här världen.

Frågan vi tar med oss i fastan blir: vad får min uppmärksamhet? 

Klicka på bilden för mer material kring fastan.